Nederland

Binnen de SMV-wereld neemt Nederland een bijzondere positie in, omdat deze caravans buiten Scandinavië louter naar hier werden geëxporteerd. Hierbij komt de voormalige firma Otten in Amsterdam, die zich tientallen jarenlang opwierp als officiële vertegenwoordiger en verkooppunt, veel eer toe. Dit bedrijf wist de SMV op een gepassioneerde wijze te promoten en een serieuze afzet te realiseren.

Naar schatting telt Nederland een kleine 400 SMV-caravans, waarmee er van de enkele duizenden verkochte eenheden relatief veel bewaard zijn gebleven. Dat zegt niet alleen iets over de duurzame constructie, maar ook over de bereidheid van bezitters in hun trots te blijven investeren. Menig SMV verkeert nog in het bezit van de eerste eigenaar! Tegelijkertijd zien we de laatste jaren een sterk toenemend aantal exemplaren overgaan naar nieuwe, dikwijls jonge generaties mensen, die vallen voor de flair van zo’n klassiek kampeermiddel. Zowel binnen als buiten de Dutch SMV Friends duiken regelmatig nieuwe advertenties op.

Vele eigenaren voeren zelf het meestal eenvoudige onderhoud aan hun caravan en voor de echte klussers blijkt een restauratie ook niet te hoog gegrepen. Zo worden talloze versleten dan wel beschadigde exemplaren herboren en beginnen ze aan hun tweede jeugd. Andere liefhebbers besteden de werkzaamheden liever uit aan één van de SMV-specialisten, waarvan ons land er enkele telt.

Reacties zijn gesloten.